вторник, 15 дек 2015 г. 18:59 ч.

Общ енергиен пазар в ЕС

ЕП прие резолюция за сигурна, устойчива и достъпна енергия

BNews.bg

ЕП прие резолюция за сигурна, устойчива и достъпна енергия

Развитието на възобновяемите източници е от „ключово значение за енергийния съюз“.

Енергийният съюз трябва да осигури на гражданите сигурна, устойчива и достъпна енергия. Това се казва в обща резолюция, гласувана днес по време на пленарното заседание в Европарламента в Страсбург. Резолюцията бе приета с 403 гласа „за“, 177 „против“ и 117 „въздържал се“.

Нужни са координирани усилия на страните от ЕС да намалят зависимостта си от вноса на енергия чрез подобряване на сигурността на доставките, засилено ползване и възобновяеми източници, намаляване на търсенето и други мерки, казват евродепутатите.

„Парламентът се съгласи днес, че общият енергиен пазар трябва да бъде крайъгълният камък на енергийния съюз“, заяви докладчикът Евжен Тошеновски от ЕКР, но поясни, че въпреки това, когато държавите-членки са изправени пред доминиращ доставчик на енергия, пазарните правила трябва да бъдат подкрепяни от механизми за солидарност.

„По-устойчиви и конкурентни цени и разходи за внос на енергия“ трябва да бъдат „активно търсени чрез диверсификация на доставките (енергийни източници, доставчици и маршрути)“, смятат депутатите. Те подчертават, че за тази цел, „всички инфраструктурни проекти на ЕС трябва да са изцяло в съответствие със законодателството на ЕС за климата и енергетиката и дългосрочните цели и приоритети, включително енергийната сигурност на ЕС“.

Сигурността и конкурентоспособността на енергийните доставки ще бъде ключов въпрос за Енергийния съюз, казват депутатите, като настояват ЕС и неговите държави-членки да преговарят „с един глас с трети страни“ при изготвянето на енергийни договори и да дадат на Европейската комисия по-силна роля „в преговорите, свързани с енергопотреблението“.

Развитието на възобновяемите източници е от „ключово значение за енергийния съюз“, защото те не само намаляват зависимостта от вноса, но и играят „решаваща роля за подобряването на качеството на въздуха и създаването на работни места и растеж, смятат евродепутатите.

Те подчертават нуждата да се използва по най-добрия начин съществуващата национална и трансгранична инфраструктура, за да може енергията да се ползва ефективно и да се засили сигурността на доставките.

В отделна резолюция, също гласувана днес евродепутатите заявяват, че предложената от Комисията „цел от 10% за междусистемна електроенергийна свързаност до 2020 г. трябва да бъде допълнена от други, по-амбициозни и основани на доказателства цели до 2030 г.“.

„Изцяло интегриран вътрешен пазар за електричество може да спести на потребителите на ЕС между 12 и 40 милиарда евро годишно до 2030 г.“, смятат те.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

Напиши коментар

Коментари