сряда, 16 дек 2015 г. 20:29 ч.

Съдба на кръстопът

Без решение за Великобритания на декемврийския Европейски съвет

BNews.bg

Без решение за Великобритания на декемврийския Европейски съвет

По време на пленарната сесия в Страсбург евродепутатите проведоха дебат относно предстоящата среща на върха на ЕС.

"Декемврийският Европейски съвет няма да вземе решение по въпросите, засягащи референдума във Великобритания".

Това съобщи Никола Шмит от Председателството на Съвета на ЕС. По време на пленарната сесия в Страсбург евродепутатите проведоха дебат относно предстоящата среща на върха на ЕС с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Никола Шмит - министър на труда, представляващ Председателството на Съвета на ЕС.

Бяха обсъдени темите на Европейския съвет: миграция, сигурност и Великобритания.

Лидерите на ЕС, които се срещат на 17 и 18 декември, трябва да подкрепят създаването на Европейска гранична и брегова охрана и да си сътрудничат по-тясно в борбата срещу тероризма, заявиха евродепутатите. Те подчертаха и нуждата да се проверят възможностите за оставането на Великобритания в ЕС.

"Шенген е тук, за да остане",

обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По думите му европейска система за гранична и брегова охрана ще подсили единствената европейска граница, която трябва да съществува, защитавайки ЕС със задължителни проверки на всеки, който напуска или влиза в ЕС. "Ще призова Европейския съвет да отвърне положително на нашето предложение", съобщи Юнкер.

"Първи приоритет за всички ни е прилагане на това, което вече е решено" за справянето с мигрантската криза, както и засилване на сътрудничеството в борбата срещу тероризма, каза от своя страна Никола Шмит.

Лидерът на групата на ЕКР Саид Камал коментира, че твърде много хора предлагат опростени решения и понякога се чуват само най-крайните изказвания.

Говорейки за кризите с тероризма и миграцията той бе категоричен: "Трябва да бъдем много внимателни за това как и за какво постигаме съгласие сега“.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

Напиши коментар

Коментари