петък, 18 дек 2015 г. 18:53 ч.

Въпросителна

Туск: Защо "Северен поток-2" може, а Южен поток" – не?

BNews.bg

Туск: Защо "Северен поток-2" може, а Южен поток" – не?

Това е политическо решение.

"Северен поток-2" няма да помогне за намаляване на енергийната зависимост на ЕС от Русия. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след края на срещата на върха на ЕС.

"Ако" Северен поток " бъде построен, той ще увеличи зависимостта на Европа от един доставчик и ще концентрира 80% от доставките на газ от Русия. Това ще доведе до господстващо положение на "Газпром" на германския пазар", каза той. Проектът за тръбопровода "Северен поток 2" подкопава транзита на руски газ през Украйна към ЕС, каза още Туск, цитиран от ТАСС. Според него, някои страни от ЕС "включително Италия и България" не разбират защо "Южен поток" според нормите на ЕС не може да бъде осъществен, а "Северен поток-2", който стига до Германия, е възможен.

"Очакваме правната оценка на този проект. Ние трябва да разрешим този проблем като обединена Европа, а не в двустранни преговори с доставчиците на енергия", каза председателят на Европейския съвет.

"Не само „Северен поток", но всички инфраструктурни проекти, свързани с доставките на енергия, трябва да се разглеждат като европейски въпрос, а не като въпрос на отделните държави-членки на ЕС", подчерта още Туск. "Ние не можем да се намесваме в търговски въпроси, обаче можем да разработим набор от закони, правила на енергийния пазар. Нашите адвокати ще бъдат особено внимателни при оценката на прилагането на тези стандарти по отношение на "Северен поток", категоричен бе Туск.

"Ние не трябва да позволяваме политизирането на този въпрос, ние трябва да се доверим на европейските правила. Затова на доминиращите доставчици няма да се правят никакви отстъпки, но никой няма да бъде наказан за това, че има много газ", заключи председателят на Съвета на Европа.

Въпросът за разширяването на газопровода "Северен поток-2" е бил повдигнат на срещата на върха на ЕС от министър-председателя на Италия Матео Ренци. Това призна самият той по време на пресконференцията след срещата. "С (германския канцлер Ангела) Меркел ни свързва приятелство и взаимно уважение, но не ме спира да задавам въпроси. Попитах Меркел редица неща - от банковия съюз до "Северен поток" и енергийния пакет. Това, че Италия повдига въпроси, не означава, че се противопоставя на някого", каза Ренци. Решението за разширяване на газопровода "Северен поток" е в ръцете на Европейската комисия (ЕК), каза още той.

"Германия и Холандия настояват, че разширяването на" Северен поток" е търговски въпрос, докато ние виждаме в него голямо политическо значение", подчерта италианският премиер, допълвайки, че е имало "интригуващо интересна дискусия" по въпроса. "Трябва да кажа, че в хода на тази дискусия, стана ясно, че повечето страни споделят нашата позиция", посочи Рени.

По негово мнение, е странно, че една година след като е затворен "Южен поток" с "най-голямата шумотевица" за сметка на България и някои италиански компании, въпросът за "Северен поток-2" е приет "в абсолютна тишина". "Ще видим какво ще каже сега ЕК", заяви Ренци. С оглед на изпълнението на проекта "Северен поток-2" Украйна не може да загуби своята роля като транзитна страна на газ, заяви от своя страна германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференцията за резултатите от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Това е един икономически проект, който включва частни инвеститори", посочи тя и каза, че "трябва да се предостави правна рамка" за проекта. Трябва да се намери такова решение, че "Украйна да не загуби своята роля като транзитна страна", каза Меркел и допълни: "Това е политическо решение".

На 1 декември Европейската комисия потвърди, че е получила съобщение от девет страни от Централна и Източна Европа, изготвено по инициатива на Полша и Словакия, с призив да блокира изграждането на газопровода "Северен поток-2", който, според тях, подкопава енергийната сигурност на ЕС и увеличава зависимостта от "Газпром ".

По време на посещението си в Брюксел на 7 декември украинският премиер Яценюк също призова ЕС да замрази проекта. Бинюз припомня, че и българският евродепутат Николай Бареков постави въпроса за „Северен поток 2“ и актуалните проблеми пред България в областта на енергетиката по време на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Европарламента.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

Напиши коментар

Коментари