петък, 19 фев 2016 г. 21:02 ч.

Юлия Христова - създател на Нов симфоничен оркестър

Изпълнителското изкуство на 21 век е длъжник на тези, които са го родили

BNews.bg

Изпълнителското изкуство на 21 век е длъжник на тези, които са го родили

"Нов симфоничен оркестър" отбелязва своите 25 години от създаването му през 1991 г. Юбилейния творчески сезон симфониците откриха с брилянтен концерт на 25 октомври 2015 г. На 16 март 2016 г., в зала „България” от 19.30 часа е вторият концерт в юбилейния сезон. В програмата: “Аранхуес” концерт за китара и симфоничен оркестър от Хоакин Родриго, Сюита по операта „Кармен“ Бизе - Шчедрин, Солист: Боян Иванов Дойчев (китара), Диригент: Петко Димитров

"Изпълнителското изкуство на 21 век е в пубертета. То е длъжник на онези, които са го родили", това музикалният критик и основател на "Нов симфоничен оркестър" - Юлия Христова. 

"Всички ние, музикантите, сме като деца в пубертета - знаем всичко, всичко ни е ясно, а се лутаме насам-натам. Как да изсвирим това или онова произведение, ама записи, ама турнета.... Това заявявам категорично, след тия 25 години от началото. А за мен началото е най-важният момент в живота на Нов симфоничен оркестър и затова никога не го подминавам. Не защото едни хора обещаха едни пари и после се оттеглиха. И не защото аз изплащах кредити, за да го има оркестъра. Този оркестър се превърна в моя кауза, с която заразих музикантите - до един невероятно предани на музиката. Успях да ги мотивирам и да им дам надежда, това е много важно! А какво следва от тук нататък? Още 25 години!", оптимистично започва разговорът с Юлия Христова.

След 25 години от началото, Юлия Христова споделя, че е останала същата - все така динамична и влюбена в работата си.

"Но има едно огромно разочарование у мен. 25 години правя всичко възможно, за да дам две неща на младите музиканти - опит и някакви пари, да могат отчасти да покрият нуждите си. И през тези 25 години няма институция в България, която да се е обърнала към мен и да е казала: г-жо Христова, вие сте страхотни, цялата дипломатическа общност е луда по вас, вие сте известни не само в Европа, а и в Америка. Имате ли нужда от помощ? Един човек не ме е потърси, един! А има хора, които управляват милиони и милиарди", не скрива огорчението си Юлия.

Тя смята, че оркестърът е поел и носи кармата да работи 25 години за младите музиканти, така че да минат в следващия стадий, като насочва техния талант, тяхното умение.

"Винаги има един луфт между консерваторията и сцената, междинен период, в който музикантът има нужда някой да му помогне и този някой е Нов симфоничен оркестър."

Юлия Христова благоговее пред работата на диригента на пулта и е убедена, че той е най-важната фигура в оркестъра.

"От значение е любовта към музиката на диригента да не е свързана с личния му егоизъм и самоизява. В неговите ръце са 70 клавиша, но не на пианото, а 70 живи същества."

В оркестъра през годините са работили над 1000 музиканти. Юлия винаги е била до тях и в добро и в лошо, затова музикантите я боготворят.

"Музикантите са от малкото хора , който започват да работят на 6 години. При мен на първо място стои любовта и уважението към всеки един музикант. Аз нося отговорността, че съм го приела в оркестъра. Не може да застанеш пред музикантите, да ги погледнеш в очите и да не знаеш какво мислят и искат. Не може да мислим само за инструменти и пари. Музиката не е пари, музиката е огън! Оркестърът е най-божествения механизъм на социална общност, която е сътворило човечеството."

Тя не крие болката си от една среща с наш именит музикант, който работи зад граница.

"Юлка, ти да не мислиш, че българските музиканти ги канят в чужбина защото са много талантливи , те са просто евтини. Щом един българин да разсъждава по този начин е смущаващо", не крие възмущението си основателката на оркестъра. Като казва, че оркестърът е познат повече в чужбина Юлия няма предвид турнета - нещо, което не могат да си позволят по финансови причини. Поради факта, че нашите диригенти работят в Америка, Нов симфоничен оркестър е познат там. И Росен Миланов и сегашният музикален директор Петко Димитров работят от години там и не спират да лобират за оркестъра. Имали сме за солисти едни от най-талантливите солисти от ранга на Елмира Дърварова, която е първата жена концерт майстор на Метрополитен опера. Винаги съм работила и съм молила да работя с големи музиканти. Най-известните музиканти, които са били добри на времето и сега нямат кариера успяват с пиар да са все още на сцената. Аз лично с цялото си уважение към тези хора, ако имам възможност да направя 12 концерта през годината щях да ги поканя , но ако имам възможност за 4 концерта, няма да ги поканя. Не винаги популярният музикант е най-добрият. Не е важно колко турнета имаш, а кой идва да свири като гост солист в оркестъра ти. Това искам - да срещна публиката с големи музиканти, а не с имена от медиите. Към това ще се стремя и през следващите 25 години," споделя Юлия Христова.


В нов симфоничен оркестър свири най-младият концертмайстор в България – 23 годишният Филип Филипов.

Роден в семейството на музиканти Филип прегръща цигулката едва 5-годишен. Обучението му преминава през Националното музикално училище "Л. Пипков". Получава невероятния шанс да попадне в майсторския клас на проф. Кеворк Мардиросиян, преподавател в САЩ - Jacobs School of Music – Indiana University. С пълно отличие Филип печели стипендия за обучение и две година учи зад океана. Лични причини и мотиви го отказват от следването в Америка. Завръща се у нас и започва отначало - първи курс в Националната музикална академия. И идва денят, в който се среща с Юлия Христова. Влиза в оркестъра като водач на вторите цигулки, а в началото на 25-ия юбилеен сезон вече концертмайстор.

"Атмосферата в оркестъра е невероятна и много различна от тази в другите състави, мисля, че това е най-доброто място за изява в момента. Тук са събрани най-добрите от най-добрите музиканти в страната", споделя  младият концертмайстор.

Филип разказва, че не помни откога не е имал свободно време.

"Ако не е Академията, ще е Нов симфоничен оркестър, ако не е там ще свиря в камерния състав, в който участвам, ако не е там, ще свиря в оркестъра на БНР, където също работя."

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

Напиши коментар

Коментари