събота, 5 мар 2016 г. 08:22 ч.

Класация

Какъв е бизнесът на най-богатата жена в света? Вижте ТОП 5!

BNews.bg

Какъв е бизнесът на най-богатата жена в света? Вижте ТОП 5!

Нови 27 жени обаче попадат в класацията за първи път.

По последни данни в света има 1810 милиардери, но само 190 от тях са жени, става ясно от годишната класация за най-богатите хора на планетата, изготвяна от сп. Forbes.

Това е със 7 по-малко спрямо година по-рано, а бройката на жените с богатство от поне 10 цифри е малко над 10% от всички милиардери. През изминалата година, общо 6 от жените милиардери починаха, докато състоянието на други 31 вече е под 1 млрд. долара.

Нови 27 жени обаче попадат в класацията за първи път, а още 3 се завръщат в нея, след като са попадали в престижната листа и в предходните издания.

Лилиан Бетанкур по последни данни е най-богатата жена в света с лично състояние от 36.1 млрд. долара, което й отрежда 11-та позиция сред милиардерите. Родената преди 93 години жена в момента е най-големият акционер в основаната през 1907 г. козметична компания L’Oreal. За последните 12 месеца състоянието на Бетанкур се е понижило с над 4 млрд. долара.

Втората позиция сред най-богатите жени в света е Алис Уолтън, чието състояние вече е 32.3 млрд. долара, или със 7.1 млрд. долара по-малко от преди година, което се дължи основно на поевтиняването на книжата на Wal-Mart, пише Профит. Алис Уолтън е е ангажирана персонално в управлението на най-голямата верига за търговия на дребно в света, като вместо това предпочита да се съсредоточи в колекционирането на произведения на изкуството, както и благотворителност. Наскоро тя дари и 25 000 долара за кандидат – президентската кампания на Хилари Клинтън.

76-годишната Жаклин Марс е наследница на фамилията, основала Mars, компанията, която произвежда шоколадови десерти. Днес богатството й се оценява на 23.4 млрд. долара или с 3.2 млрд. долара по-малко спрямо преди година. Mars има годишни приходи от 33 млрд. долара, но нито Жаклин, нито нейния брат участват активно в управлението на компанията.

Мария Франка Фисоло по последни данни е четвъртата най-богата жена в света с лично състояние от 22.1 млрд. долара. Тя е вдовицата на Микеле Фереро, основател на Ferrero Group. Мъжът й почина през изминалата година и днес 97-годишната Мария и синът им Джовани са собствениците на популярната компания, която произвежда Nutella, Kinder и бонбонките Tic-Tac.

На пета позиция сред най-богатите жени в света е Сусане Клатен. Майката на Сусане – Йоанна почина през изминалата година и днес тя и брат й Стефан притежават почти половината от известната немска марка автомобили BMW.

Богатството на Клатен се оценява на около 18.5 млрд. долара. Интересно е да отбележим, че миналогодишната най-богата жена в света Кристи Уолтън дори не попада в топ 10. Това стана факт, след излизането на засекретени до този момент документи, показващи, че един от наследниците на основателят на Wal-Mart Джон Т. Уолтън не е прехвърлил цялото си състояние на жена си. Той дарява половината от богатството си на различни благотворителни организации, а 1/3 от него на сина си Лукас, който днес е един от най-младите милиардери в света със състояние от 10.4 млрд. долара. Така богатството на Кристи Уолтън днес е 5.2 млрд. долара, според данни на Forbes.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

Напиши коментар

Коментари