събота, 5 мар 2016 г. 12:29 ч.

Разлики в държавите

Защо международните паспорти са червени?

BNews.bg

Защо международните паспорти са червени?

Едни от най-интересните дизайни на паспорти включва ултравиолетови рисунки.

Международните паспорти представляват своеобразен ключ към вратата на чуждите държави, пише Business Insider. Може би ви е направило впечатление, докато чакате на опашката пред гишето на летището, че тези документи се срещат предимно в няколко основни цвята. В повечето случаи става дума за черно, червено, синьо и зелено. Поне такова е мнението на Хрант Богосян – вицепрезидент по маркетинг на интерактивната онлайн база данни Passport Index.

Естествено, срещат се и различни нюанси на тези четири основни цвята. „Всеки един оттенък на кориците се отличава ярко от другия. На практика има много цветове паспорти“, разкрива Богосян.

Процесът на избиране на цвят

Защо една държава избира даден цвят? Съществуват „множество различни сценарии“ за това, смята Богосян.“

„Членовете на Европейския съюз използват бордо, докато държавите от Карибския басейн избират синия цвят“, обяснява експертът.

Възможно е да съществуват и географски или политически мотиви при избора на даден цвят. „Някои може да твърдят, че изборът на бордото има нещо общо с комунистическото минало“, казва Богосян. Той добавя, че сините паспорти като цяло са характерни за страните от „новия свят“ – Северна Америка, Южна Америка, Океания и други.

При други страни пък играе роля вярата. „Повечето ислямски държави използват зелени паспорти, поради важността на цвета в тяхната религия“, казва Богосян. Зеленият цвят се смята за любим на пророка Мохамед и също е „символ на природата и живота“, твърди редакторът на Slate Кристофър Бийм . Така зеленото се превръща в „естествено съчетание на исляма и Близкия изток.“

Други държави пък се спират над стилове, които отразяват техния национален характер и идентичност.

Швейцарските паспорти са яркочервени, казва Богосян. „Паспортите на Турция пък станаха бордо с надеждата и те да станат част от Европейския съюз.“

Любопитен факт – САЩ са изпробвали най-различни цветове за своите паспорти – първо, червено и зелено, а сега и синьо.

Понякога изборът на цвят се свежда и до чисто практични причини. Страните избират това, което е налично в момента.

„Производството на паспортите е сериозно контролиран процес. Това се прави само от няколко компании в цял свят“, разкрива още Богосян. „Картонът, който се използва за направата на паспортите, обикновено се доставя от трета страна. Следователно пристига само в определени цветови вариации, за да отговаря на необходимите стандарти“, разкрива още експертът.

Нова ера на дизайн на паспортите

През последните десетилетия паспортите не са се променили особено, казва Богосян. „Ние обаче навлизаме в една нова и вълнуваща епоха, в която държавите ще започнат да включват специални характеристики, които ще отличават паспортите им от всички останали“, допълва той.

Едни от най-интересните дизайни на паспорти включва ултравиолетови рисунки. Например тези в Канада, Великобритания, САЩ и Китай. Те се виждат само с ултравиолетова светлина. На страниците на паспорта на Финландия пък има нарисуван „анимиран“ лос, който се „движи“, докато разлистваме страниците на документа.

Извън четирите основни цвята на кориците на паспортите, Богосян отбелязва, че Канада е една от страните, чиито граждани използват бели паспорти като временни документи за пътуване. Норвегия предлага паспорти в различни нюанси с лъскав минималистичен дизайн.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

Напиши коментар

Коментари