неделя, 6 мар 2016 г. 20:48 ч.

Споразумение

Пътят на коприната вече минава и през нас

BNews.bg

Пътят на коприната вече минава и през нас

Събитието е част от визитата на Гинев в Шанхай и Джънджоу, която била в периода от 2 до 6 март.

Трасето тръгва от Китай, с влак и ферибот през Каспийско и Черно море стига до Бургас

България става част от новия Път на копринана. Стъпка в тази посока е подписването на споразумение за сътрудничество между българската логистична компания “Деспред” и Zhengzhou International Hub Development and Construction - държавна китайска компания, оперираща в областта на транспорта и логистиката.

Споразумението е било подписано в присъствието на зам.-министъра на транспорта Антон Гинев. То предвижда коопериране и съвместно опериране на линията Джънджоу - Бургас, включително с български ферибот. Линията е основна част от новия Път на коприната, при който Бургас ще бъде входна врата за Европа и първа европейска дестинация, съобщават от транспортното министерството. По-късно оттам поясниха, че “Деспред” ще предостави ферибота си за превоз по тази линия.

Събитието е част от визитата на Гинев в Шанхай и Джънджоу, която била в периода от 2 до 6 март.

В столицата на провинция Хенан - град Джънджоу, който се явява основният транспортен хъб в Централен Китай, Гинев проведе срещи с представители на ZIH. Нейни представители вече са посетили българските работещи пристанища, за да се запознаят с техническото им състояние.

Началото на маршрута, който е набелязан, е от китайската провинция Хенан, продължава през Казахстан, след това през Каспийско море до Баку, оттам през Грузия и през Черно море до Бургас.

През Каспийско и Черно море превозът ще бъде с фериботи.

На пристанището в Бургас товарите ще бъдат натоварвани на блок влак и оттам ще пътуват към Хамбург.

Включването на България в Пътя на коприната е идея от 2010 г.

Преди няколко месеца от Националната компания “Железопътна инфраструктура” бяха казали, че Китай планира фонд от 16,3 млрд. долара за инфраструктура, свързваща пазарите ѝ с три континента и продължава с плановете си за съживяване на търговския маршрут Път на коприната. Дори той е посочен като национална стратегия.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

Напиши коментар

Коментари