понеделник, 7 мар 2016 г. 21:00 ч.

Схеми

Нигериец върти нелегален бизнес от затвора. Подчинените му го мамят

BNews.bg

Нигериец върти нелегален бизнес от затвора. Подчинените му го мамят

Затворникът бил лидерът. Той имал контактите в Южна и Северна Америка и Африка, за да набавя дрога и да организира трафика ѝ, става ясно от обвинителния акт срещу групата.

След поредния задраскан на стената в затвора отминал ден Дандисон Дуру решил, че килията не е мястото, което ще го спре. Нигериецът бил задържан през февруари 2007 г. и още същия месец измислил как да ръководи банда за дрога от затвора. Използвал мобилния телефон, който имал, и се свързал с авера си Принс Боро. “Ще използваме мулета и ще пренасяме дрога от Южна Америка и Африка”, споделил 25-годишният нигериец на 10 години по-младия си сънародник.

Мъжът веднага се съгласил, но добавил, че им трябва човек,хкойто да познава българи от цялата страна

Така намирането на мулета нямало да бие толкова много на очи. Оказало се, че Боро познава точния човек и бързо се свързал с Маркс Басей, който от години живеел в с. Морава, Свищовско, и имал нужните познати. Дуру одобрил идеята и тримата сънародници си разпределили задачите.

Затворникът бил лидерът. Той имал контактите в Южна и Северна Америка и Африка, за да набавя дрога и да организира трафика ѝ, става ясно от обвинителния акт срещу групата. От килията си в затвора чрез обаждания по мобилен телефон Дуру организирал купуването, пренасянето и доставянето на кокаин, екстази и хероин и посочвал маршрути. Плащал на Боро за пътуванията и свършената от мулетата работа.

Втори в йерархията бил Боро, чиято задача била да плаща на наетите, а Басей ги набирал. 48-годишният тогава нигериец намерил общо 8 мулета от различни краища на страната.

Макар това да била задача на Басей, Боро също се включвал. Когато през юни подсъдимият се засякъл в пицария с Илия Петков, нигериецът го заговорил. Мъжът дошъл в София от Плевен, за да купи авточасти. Боро обаче седнал на масата му и му предложил да изкара малко пари, става ясно от обвинителния акт. Предложил му 3000 долара при свършена работа без пътните. Разменили телефоните си и се разбрали да се срещнат отново.

Няколко часа по-късно в закусвалнята “Спиди” на бул. “Мария Луиза” в София двамата пак се видели. Боро водел и преводачка. Нигериецът обяснил, че Петков трябва да си вземе билет до Буенос Айрес, който ще му бъде заплатен. Оттам трябвало да пренесе в Амстердам 1,2 кг кокаин. Подробностите по пренасянето щял да получи на SMS от Дуру.

В Аржентина Петков трябвало да се срещне с човек на бандата, който да му даде дрогата. Щяла да бъде на ампули и българинът можел да ги глътне или скрие в багажа си. Боро написал името на запазения в Аржентина хотел и казал на Петков да пише на Дуру, когато пристигне. Трябвало да прати номера на хотелската си стая.

3-4 дни Петков бил в столичен хотел преди заминаването. Боро плащал, а на тръгване му дал и стар мобилен телефон, сак и маратонки. Купил му и билет за Буенос Айрес. Нигериецът дори изпратил мулето до летището. Снимал го, за да прати кадъра на контакта в Аржентина. Дал му и джобни пари.

Петков изчакал 15 минути, след като се разделили, и си тръгнал от летището. Върнал се в Плевен и изхвърлил дадената симкарта.

Боро обаче не се отказал и използвал и старите си познанства. През 2006 г. се запознал с Галина Бастиянова, която работела в туристическа фирма. През октомври 2007 г., след като няколко пъти купувал билети от нея, я помолил да отиде до Париж. Там трябвало да посрещне Пламен Петков и да му помогне да стигне до Амстердам.

Боро ѝ купил билет за френската столица през Милано, дал ѝ и 350 евро джобни. Обяснил ѝ, че трябва да заведе Пламен до хотел “Виктория” в Амстердам, където да се срещне с негов човек. Дал ѝ и снимка на бандита.

Жената приела, но след като стигнала в Париж, срещата не се състояла. Така единствената свидетелка, която нямало да “изпържи” бандитите, не свършила никаква работа, защото Пламен бил задържан във Франция за трафик на дрога с друга група.

Междувременно Басей също намирал мулета. Той уговорил Виолета Райчева да пренесе пратка дрога до Перу
срещу 3000 евро Жената приела и тръгнала за Мадрид, където трябвало да пренощува една нощ и да тръгне към Перу. В испанската столица обаче жената се отказала и се прибрала в България.

Усетили, че схемата не работи, бандитите измислили нова. През октомври използвали Илиян Димитров, който разказал на Калоян Маринов как може да изкара пари от фиктивен брак в чужбина. Маринов се съгласил, но повече не се чул с Димитров. Басей обаче се обадил на Калоян и си уговорили среща. Там му обяснил, че не става дума за брак, а за пренасяне на багаж. “Трябва да го вземеш от Африка и да го пренесеш до Мадрид или Париж”, разяснил схемата нигериецът. “Не са нито бомби, нито наркотици и ще спечелиш 1800 евро”, казал бандитът и Маринов се навил. Бандата го настанила в хотел “Плиска” в София.

Пратила и човек, представил се за братовчед на Басей, за да отиде с Маринов до летището. Мъжът сам си взел билета от гише, минал и на граничен контрол. Преди да се разделят, братовчедът дал 50 евро, телефонен номер и адрес на мулето. Обяснил му да търси чернокож на име Тони, който щял да му е водач там.

10 минути преди полета обаче Маринов казал на служител, че се отказва от пътуването. Съмнявал се, че става дума за трафик на дрога.

Басей обаче не се отказал и през септември намерил нов човек. И на Захари Зарков предложил да изкара пари чрез фиктивен брак в чужбина. Дал му 100 евро, но когато Зарков разбрал, че трябва да пътува в чужбина, се усетил и от познат разбрал, че искат да го ползват за муле.

Агентурата на Басей обаче действала и продължавала да намира мулета. Стефан Николов се запознал с нигериеца в дома на Илиян Димитров. Николов чул как Басей предлага пари на Димитров, за да се ожени фиктивно в чужбина. Самият той проявил интерес и се включил в разговора, като попитал колко ще му платят.

“2000 евро плюс разходите за пътя и джобни”, отвърнал Басей и Николов захапал. Трябвало да пътува до Барселона и оттам за Африка. На 16 октомври двамата тръгнали за София от свищовско село. Димитров предупредил авера си, че става въпрос за трафик на дрога, но Николов не се отказал. Той и Басей отседнали в софийски хотел, а на следващия ден в закусвалня се срещнали с друг нигериец. Той дал на Николов 80 евро и билет до Барселона.

Двамата се качили в такси, но след като на аерогарата Николов разбрал, че ще си вземе парите след свършената работа, обменил 80-те евро и се прибрал у дома с влака

Отново през септември групата уговорила и Пламен Павлов за фиктивен брак. Басей му предложил 2000 евро, за да пътува до Африка, уж че ще пренася пари. Показал му и маршрута на пътуването. Басей звънял неколкократно на мъжа, но той се усетил, че ще го ползват за муле, и не вдигал телефона.

Бандата опитала да наговори и цяло семейство. Хубавена Атанасова и мъжът ѝ се познавали с Басей покрай общ познат. Той ги офертирал да пътуват до Африка, за да пренасят “някакви камъчета”. Двамата обаче категорично отказали.

Така бандата не успяла да осъществи нито една пратка, преди да ги задържат на 12 ноември 2007 г. Тримата са обвинени за организиране на престъпна група с лидер Дуру. Мъжете може да отнесат от 3 до 10 г. затвор, а Дуру и Боро са и с предишни осъждания.

Все пак опитът на бандата служи за нещо на нигерийците. След като излизат от ареста, те правят нова, по-успешна група. За това как залавят неин член, облепен в кокаин, четете в следващ брой.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

  • т - 13:17, 9 мар

    бати фантасмагориите,лъжи фантастики и в спец съда-така действат куките

Напиши коментар

Коментари