сряда, 9 мар 2016 г. 12:17 ч.

Държава на разрухата

Докога? И в Харманли разрушили сграда паметник на културата!

BNews.bg

Докога? И в Харманли разрушили сграда паметник на културата!

Тютюнев склад в Харманли

Министерството на културата изпращат екип в Харманли, за да се запознае на място с казуса и да прецени как ще се процедира нататък.

По идентичен случай с този в Пловдив в Харманли е разрушен тютюнев склад, който се оказва, че е паметник на културата, информира Стандарт.

Багерите са сринали до основи на сградата, известна в градчето като „Монопола" на 21 февруари тази година.

Тя била частна собственост от 10 години. Заповедта за събарянето на сградата, за която от община Харманли твърдят, че е изключително опасна, е била разписана от настоящата кметица Мария Киркова.

Според общината разрешение за разрушаването е дадено, тъй като според експертите тя категорично не е паметник на културата. От местния Исторически музей обаче още тогава извадиха списък подписан и подпечатан от Националния институт по паметниците на културата, от който става ясно, че тютюневият склад е със статут. Има обаче и една неточност-разминаване на номера на бул. "България" на който е регистрирана сградата в списъка и реалния.

Заради споровете общинският съветник от Гражданско сдружение „ За Харманли" и заместник-председател на ОБС в Харманли Светлана Ангелова е поискала справка в Министерството на културата.

От тям са потвърдили категорично, че сградата на бившия тютюнев склад на бул. „България" е в списъка на паметниците на културата от 1977 година. От Министерството твърдят още, че при тях не е искана справка за това от община Харманли или частно лице.

Министерството на културата изпращат екип в Харманли, за да се запознае на място с казуса и да прецени как ще се процедира нататък.

От Сдружението обмислят и инициирането на подписка, в която да се поиска пълното възстановяване на сградата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

Напиши коментар

Коментари