сряда, 9 мар 2016 г. 22:13 ч.

За чревоугодници

Днес празник имат... кюфтенцата!

BNews.bg

Днес празник имат... кюфтенцата!

Има над 20 000 вариации на кюфтета.

Знаете ли, че 75 % от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите? Всъщност най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим.

Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 година. Подобно на картофената салата и барбекюто, те имат най-много вариации, според държавата в която се предлагат. По повод националния ден на кюфтето, foodpanda, подбра десет любопитни факти.

1. Кюфтетата се използват в различни вариации на ястия, от самостоятелна храна, до сандвичи и супи.
2. В Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион.
3. В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар
4. По дефиниция, кюфтето съдържа кайма- говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество- галета и яйца.
5. Има над 20 000 вариации на кюфтета, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите, като картофени или спаначени.
6. Майстор готвачите смесват каймата с накиснат стар хляб в мляко.
7. Според други майстори, не каймата, а подправките са тайната на перфектното кюфте.
8. В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто.
9. В Близкия Изток, те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър.
10. Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

Напиши коментар

Коментари