сряда, 9 мар 2016 г. 15:47 ч.

На жълтите павета

10 града в подкрепа на забраната за къмпингуване

BNews.bg

10 града в подкрепа на забраната за къмпингуване

С постановяването от президента на отлагателно вето ще се ползва ръководството на ПП „Зелените” – партия събрала само 0,5% от вота на избирателите на последните парламентарни избори.

Точно 125 човека от 10 града на Българското Черноморие се включиха в митинга за подкрепа на приетите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от Народното събрание. Те искат запазване на забраната за къмпингуване на дивите плажове по морето. В митинга се включиха представители на Бяла, Обзор, Бургас, Свети Влас, Несебър, Ахтопол, Поморие, Созопол, Приморско и Царево. Той се организира пред сградата на президентството от Национална асоциация „Българско Черноморие“. Хората поискаха държавния глава на Р. България Росен Плевнелиев да не налага вето на текстовете. Макар и последна от страните членки на Европейският съюз, нашата страна прие закон ограничаващ дивото къмпингуване. Няма страна членка на ЕС, в която дивото къмпингуване да е разрешено.

С постановяването от президента на отлагателно вето ще се ползва ръководството на ПП „Зелените” – партия събрала само 0,5% от вота на избирателите на последните парламентарни избори. Това е доказателство, че тази партия няма обществено доверие, коментираха митингуващите.

Не е целесъобразно президентът да налага отлагателно вето, което да обслужи 2-3 маргинални групички хора, завзели публична държавна собственост и друг вид собственост зад и около плажовете. Същите групи хора практикуващи диво къмпингуване чрез разполагане на палатки, кемпери и каравани върху дюни, местообитания, плажове, имоти държавна, общинска и частна собственост, без разрешение на собствениците, генерират стотици тонове отпадъци всеки летен сезон. Освен това тези живеещи хора върху и зад плажовете генерират на място десетки тонове необработени фекалии защото на плажове Карадере, Иракли и Корал тоалетни няма, няма и пречиствателни станции. В други нестопанисвани плажове, на които не съществуват условия за живеене на хора и са защитени територии, също се посещават от хора ползващи палатки, кемпери и каравани. По този начин се унищожават защитените видове и природни местообитания там.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

  • о - 16:00, 9 мар

    Чукундурите от вътршноста на страната като дойдат на морето осират,изпочупят,замърсят с боклуци и си отидат щастливи,а ни е чистим след тях. За това ще ходите на къмпинг с ток вода и канализация.

Напиши коментар

Коментари