сряда, 9 мар 2016 г. 17:33 ч.

Недоволство

Тютюневият склад разпали скандал: Искат оставката на гл. архитект на Пловдив!

BNews.bg

Тютюневият склад разпали скандал: Искат оставката на гл. архитект на Пловдив!

И други експерти са убедени, че "Тютюневия град" ще си остане само на хартия през 2019 г.

Разрушеният тютюнев склад разпали невиждан скандал. Днес беше поискана и оставката на главния архитект на Пловдив Румен Русев.

"Институциите се размърдаха, когато гражданите реагираха. Главният архитект обяви, че не помни кога е давал разрешение за бутане на сградата. Ако е така, какво прави той в общината и защо веднага не подаде оставка", настоява Пепа Деведжиева, която е от управляващото мнозинство с ГЕРБ. Румен Русев заема поста от времето на бившия кмет Славчо Атанасов. Преди това в мандата на д-р Иван Чомаков той беше зам.-кмет по строителството.
"Морално изключително се чувствам отговорен и дори омерзен от случилото се", заяви преди ден арх. Русев. В кабинета му непрекъснато има представители на икономическа полиция, които разследват случая със склада. Шефката на ДСБ пита какво ще се случи с така наречения "Тютюнев град", който е част от концепцията за Европейска столица на културата през 2019 г.

И други експерти са убедени, че "Тютюневия град" ще си остане само на хартия през 2019 г. От една страна имотите не са общински, а от друга са почти руини и опасни. Няма как в тях да бъдат реализирани културни събития.
Четвърти ден след скандала със съборената сграда на ул. "Одрин" 8 местната власт още няма отговор кой е издал разрешението за събаряне. "Исканията за даване на строителни разрешения отиват директно при главния архитект, никъде на тях няма моя резолюция", обясни зам.-кметът по строителството Димитър Кацарски. Той твърди, че имало дълга кореспонденция между общината и министерството на културата при одобряването на Подробния-устройствен план в централната градска част, където попада и този склад.

"Бяхме го отбелязали с отделно квадратче. Изрично бяхме написали: "Тази сграда трябва да се обяви за паметник на културата. Това стана през 2014 г.", кълне се Кацарски. В отговор министерството им писало, че за въпросния тютюнев склад е допусната техническа грешка, която трябва да се коригира. "И към настоящия момент нямаме все още документ от министерството на културата, от който да е видно, че този склад е паметник на културата", твърди зам.-кметът.

Кацарски обясни, че за имота на ул. "Одрин" 8 имало одорбен само идеен, а не технически проект. На въпроса защо тогава се е пристъпило към събарянето му, той отговори, че премахването на сграда в собствен имот ставало с представен план в общината за безопасност и график за извозване на отпадъците. Кой е одобрил този план, засега не е ясно. "График за извозване на строителния отпадък не е постъпвал при нас", заяви шефката на дирекция "Екология" Василка Чопкова.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

 • Rokera - 09:34, 10 мар

  Чия собственост е тоя склад ? Ако е частен , а не дължавен кой го определя за паметник и ако е паметник , кои го стопанисва и подържа , като такъв ? И щом никой не го е подържал , какъв паметник е тогава ? Може да е паметник , който стои ,за да се издебне момента , за превръщането му в трибуна на хора " с будно обществено съзнание " . Къде значи бяха тия обществени защитници , през времето в което тоя паметник се е рушил , например ?

 • върбан прасков - 19:50, 9 мар

  Винпром Пещера разбирасе

 • dimitar hristov - 19:44, 9 мар

  a koi e sobstvehik na sklada izvarshil narushenieto?

 • ДРЕБНИТЕ РИБИ ОПИРАТ ПЕШКИРА - 19:14, 9 мар


  А КЪДЕ Е ОТГОВОРНОСТТА НА "ВЕЛИКИЯ" КМЕТ НА ПЛОВДИВ И ПОТАЕН ДАЛАВЕРАДЖИЯ - ИВАН ТОТЕВ?????????????????????

  ТАКА ДРЕБНИТЕ РИБИ ОПИРАТ ПЕШКИРА И ВСИЧКИ СЕ ПРАВИМ НА КЬОРАВИ. СРАМ ЗА УПРАВНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ И ТЪРПЕЛИВИЯ НИ ОВЧЕДУШЕН НАРОДЕЦ. СРАМ И ПОЗОР!!!!!!!

 • пловдивчанин - 19:14, 9 мар

  Пловдив иска оставката на Мамин Ваньо. Тоя урунгел е в основата на тази измама. Кълнеше се че всичко е закоконно! Да, ама не!

  Оставка на Иван Тотев, гербераскти мафиот!

 • АЛФА - 18:48, 9 мар

  Арест и СЪД за всички архитекти , допринесли за грозното и гъсто застрояване !!

Напиши коментар

Коментари