сряда, 9 мар 2016 г. 20:41 ч.

ВАС: Това е „трайно бездействие“

СКАНДАЛ! Сестрата на Тити Папазов рискува живота и здравето на 500 гимназисти!

BNews.bg

СКАНДАЛ! Сестрата на Тити Папазов рискува живота и здравето на 500 гимназисти!

Колаж: Bnews

Още с встъпването й в длъжност преди няколко години, скандалите в школото започнаха

Сестрата на баскетболния треньор Тити Папазов – Мариела, ежедневно рискува живота и здравето на близо 500 ученици, обучаващи се в Националната гимназия за древни езици и култура /НГДЕК/, чийто директор е. За безхаберието на директорката свидетелства решение №2175 от 02/25/2016 на Върховен административе съд /ВАС/, отменящо скандална заповед, която задължава децата да учат в опасна сграда.

Делото е заведено от група будни родители, чиито деца всеки ден прекрачват прага на школото. Майки и бащи атакуват заповед на бившия министър на културата Петър Стоянович, с която в края на 2013 г. близо 500 учениците са изместени да учат в опасна за живота и здравето им сграда. Скандалната постройка се намира на ул.”Св.Св. Кирил и Методий“ №64 в близост до Женския пазар в София – един от районите с висока криминална престъпност в столицата. По онова време техническото и хигиенното състояние на сградата е било под всякаква критика и изобщо не е позволявало тя да бъде използвана за учебни цели. ВАС ясно подчертава, че това застрашава не само живота и здравето на учениците, а и тези на учителите. Въпреки всичко гимназистите са изместени, а шефката на школото Мариела Папазова така и не прави нищо, за да подобри условията им на пребиваване. Всеки ден сяда в директорското кресло, рискувайки здравето и живота на някой от учениците. Съдът реагира остро на това - "трайно бездействие за привеждане на сградата в съответствие с целите, за които се предоставя", пишат в решението си магистратите. Те приемат, че "показанията на свидетелите, преценени в контекста на писмените доказателства, по категоричен начин се установява, че за всеки от периодите... състоянието на сградата е било такова, че не е позволявало провеждането на адекватен учебен процес". По делото бяха приложени и редица официални документи, свидетелстващи, че сградата е в опасно състояние.

Родителите описват делото като уникално – за първи път действията на министър и на директорката Мариела, сестра на Тити Папазов, са обявени за „трайно бездействие“.

Преди година възпитаниците на НГДЕК бяха върнати в луксозно ремонтираната с европари сграда на улица „Баба“ №16 в кв.“Модерно предградие“. Въпреки че тя бе готова още през 2013 г., със знанието и съдействието на сестрата на Тити Папазов възпитаниците бяха оставени да учат в постройката до Женския пазар.

Сестрата на баскетболния треньор бе бетонирана за директор на НГДЕК през юли миналата година, а през 2012 г. бе избрана за директор по заместване. С встъпването й в длъжност Класическата гимназия бе раздирана от скандали, най-шумният от които именно този с помещаването й. Първият скандал, белязал директорската й кариера, бе именно назначаването й. Освен, че му бе дадена гласност, се стигна дори до организирането на петиция срещу Папазова, която бе подписана от стотици хора. В последствие преподавателка по литература от НГДЕК обясни как в училището са кадрували самият Тити Папазов и сестра му Мариела.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

Напиши коментар

Коментари