четвъртък, 10 мар 2016 г. 11:17 ч.

След 120 години

Симеон Сакскобургготски върна скъп дар на руския патриарх

BNews.bg

Симеон Сакскобургготски върна скъп дар на руския патриарх

Руският патриарх посрещна с полагащото се уважение както Симеон, така и дядо Неофит.

Икона на Свети Николай, подарена от мъченика цар Николай II на неговия кръщелник - българския цар Борис, се върна в Русия под формата на подарък от цар Симеон Втори към руския патриарх Кирил, съобщава сайтът на Московската патриаршия.

Той е в Москва, за да присъства на награждаването на българския владика от Международния обществен фонд „Единство на православаните народи” (МОФЕПН).

„Искрено ви благодаря, Ваше Величество", каза предстоятелят на Руската православна църква и подчерта забележителната историческа и духовна стойност на иконата. В отговор той подари икона на Свети Владимир, нарисувана по случай 1000-годишнината от кончината на покръстителя на Русия.

Сакскобургготски дари иконата на руския патриарх Кирил и така я върна в родината й след 120 години. След раждането на Борис III през 1894 г. от руския императорски двор постъпва настояване престолонаследникът да бъде посветен в православната вяра. Това, обаче, става едва след две години, когато Борис е кръстен лично от Николай II. Тогава руският монарх го дарява с кръщелна икона на Свети Николай.

Централно събитие в програмата на патриарх Неофит е награждаването му днес в голямата зала на храма „Христос Спасител" с награда за принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото.

Патриарсите Неофит и Кирил отслужиха в първия ден от посещението св. литургия в храма на манастира „Покров Богородичен" в Москва, в който е погребана блажената Матрона Московска. След литургията двамата патриарси отслужиха молебен към св. Серафим - Софийски Чудотворец.

Руският патриарх посрещна с полагащото се уважение както Симеон, така и дядо Неофит. Той високо оцени и мястото на българския патриарх в православния свят.* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

Коментари

Напиши коментар

Коментари